Σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο ουροφόρων οδών προσφέρει ανοσοθεραπεία που ενέκρινε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών στο New England Journal of Medicine.
Την είδηση έδωσε ο ένας εκ των δύο κύριων ερευνητών της μελέτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας, διευθυντής Προγράμματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σιάτλ και στο Fred Hutchinson Cancer Research Center, δρ Πέτρος Γρίβας, στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η.
Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας».
Ο καρκίνος της ουροφόρου οδού (η πιο συχνή μορφή είναι καρκίνος της ουροδόχου κύστεως) είναι ένας πολύ συχνός καρκίνος, που δυστυχώς δεν έχει καλή πρόγνωση για ανθρώπους που έχουν μεταστατική νόσο, τονίζει ο κ.
Γρίβας.
Προσπαθούμε να βρούμε νέες θεραπείες για να παρατείνουμε σημαντικά τη συλλογική επιβίωση των ασθενών μας και να αυξήσουμε την ποιότητα ζωής, λέει και επισημαίνει ότι έως τώρα οι ασθενείς, όταν αρχίζουν θεραπεία για μεταστατική νόσο της ουροφόρου οδού, αρχίζουν συνήθως χημειοθεραπεία.
Και ως τώρα, εξηγεί, όταν σταματά η χημειοθεραπεία, η οποία θα μπορούσε να φέρει τοξικότητα και παρενέργειες, συνήθως οι γιατροί περιμένουν μέχρι να επέλθει επιδείνωση ή υποτροπή της νόσου, για να δώσουν νέα θεραπεία.
Μείωση πιθανότητας θανάτου κατά 31% «Στη μελέτη μας δείξαμε ότι οι ασθενείς που παίρνουν ανοσοθεραπεία με ένα φάρμακο το οποίο διεγείρει κι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού τελειώσει τη χημειοθεραπεία, διαδοχικά δηλαδή, ζουν πολύ περισσότερο και έχουν μείωση της πιθανότητας θανάτου κατά 31%.
Κατά μέσο όρο οι ασθενείς χωρίς ανοσοθεραπεία ζούσαν περίπου 14 μήνες, ενώ τώρα με την ανοσοθεραπεία κατά μέσον όρο ζουν 21 μήνες, και κάποιοι από αυτούς πολύ περισσότερο».
Και ακόμα πολύ σημαντικό τονίζει ο κ.
Γρίβας είναι ότι ζουν με πιο καλή ποιότητα ζωής, γιατί παρατείνεται το διάστημα χωρίς επιδείνωση της νόσου.
«Χαιρόμαστε πραγματικά με τα αποτελέσ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr



















